ПРИВРЕМЕНО ПРИХВАТИЛИШТЕ ЗА ОСОБЕ БЕЗ КРОВА НАД ГЛАВОМ У САЗОНОВОЈ 119 НА ВРАЧАРУ

Заменик градоначелника Града Београда Горан Весић, градски секретар за социјалну заштиту Наташа Станисављевић и председник Градске општине Врачар проф. др Милан А. Недељковић, отворили су данас привремено прихватилиште за особе без крова над главом у Сазоновој улици број 119 на Врачару.

„У оквиру новог концепта социјалне заштите у Београду, који подразумева да се води рачуна о лицима која су без дома, као и претходних година и данас отварамо овај Центар у Сазоновој 119, који је први такав Центар где људи, који су бескућници могу да добију оно што им је неопходно да њихов живот буде лакши. Овде могу добити топли оброк, чај, нешто ново да обуку, неку врсту заштите и да буду упућени у Прихватилиште за стара лица. Наше Прихватилиште за стара лица у Кумодражу у овом тренутку има 66 лица, и овом приликом молим медије да информишу суграђане да ће сва стара лица која имају основ да буду прихваћена у нашим установама, бити прихваћена. У зимским условима увек долази до пораста броја корисника, постоји део бескућника који не желе да остану у Центру, него желе само да искористе могућности које им се тако пружају. У плану је отварање сличног објекта на територији општине Стари град, у Солунској улици где ће бити мало бољи услови у смислу да ће моћи да се окупају. Наш план је да у току следеће године реконструишемо овај објекат и направимо да то буде условни објекат где ће бити и купатила и све оно што је неопходно да та лица која су без дома могу да добију помоћ сваког дана која им је потребна. Београд се одговорно односи према корисницима социјалне заштите и према потребама својих грађана. Ја позивам све који су по медијима бавили овом темом и покушавали да стекну неки поен са полутачним или нетачним информацијама да уложе своје напоре ка томе да помогну Црвеном крсту, Граду или општинама како би могли да обезбедио још нешто у оваквим центрима. Мислим да је много боље улагати енергију у то да се помогне људима него ширити лажне вести о томе да је неко остао без помоћи што није тачно“, истакао је Весић.

Наташа Станисављевић је рекла да се у привременом дневном центру спроводе све епидемиолошке мере у циљу заштите лица која долазе на третман дневног збрињавања. Објекат је уређен у сарадњи са Црвеним крстом Београд, који је урадио потребне процедуре на начин да корисници могу долазити овде и добити помоћ и подршку. Обезбеђена је неопходна заштитна опрема, на самом улазу постављене су дезобаријере, мери се температура и уколико неко има било које симптоме који указају на респираторну инфекцију, особе се упућују даље у здравствену установу. Постоји стална комуникација са Прихватилиштем за одрасле и стара лица у Кумодрашкој улици и сви они који желе могу прећи у тај смештај. Град Београд отвара своје капацитете и на време је урадио план за збрињавање лица током зимског периода. У наредном периоду је планирано отварање још оваквих објеката, како би се обезбедило довољно места за све оне којима је помоћ потребна. У сарадњи са Црвеним крстом Београд суграђанима су на располагању два информатора. Један се тиче основних информација о Корона вирусу који се дели грађанима који дођу у прихватилиште, а други – Информатор за особе које живе без крова над главом који садржи све информације за кориснике како би лакше нашли ресурсе које заједница нуди.

Наташа Станисављевић је такође напоменула да ће привремено прихватилиште у Сазоновој бити директна веза са Прихватилиштем за одрасла лица у Кумодрашкој улици и захвалила Градској општини Врачар што је уступила простор и Црвеном крсту Врачар на ангажовању волонтера, јер захваљујући њима имамо информацију којим лицима је потребна помоћ на терену.

„Општина Врачар је и ове године обезбедила простор у Сазоновој 119 и ово је једини дневни прихватни центар за људе који се током хладног времена налазе на улици или у неадекватним условима. У задње три године захваљујући Граду Београду, Секретаријату за социјану заштиту и Црвеном крсту Врачар овде је омогућено да се корисници огреју, добију топли напитак и оброк, неопходни хигијенски пакет и адекватну гардеробу. У наредном периоду, у договору са Секретаријатом за социјалну заштиту овај објекат ће бити реконструисан, да би наредне године објекат имао све неопходне услове за целодневни боравак“, рекао је председник општине Врачар, проф. др Милан А. Недељковић.

Секретар Црвеног крста Врачар Никола Прица је истакао да дневно прихватилиште ради за сада сваког радног дана од 11:00 до 13:00 часова а да ће се када буде постојала потреба и када још захладни радно време ће бити продужено.

Обиласку Прихватилишта присуствовали су заменик председника Општине Дејан Рибаћ, помоћник председника општине Врачар Марко Никић, шеф Кабинета председника Општине Никола Јеленковић и секретар Црвеног крста Врачар Никола Прица.

Отварање привременог прихватилишта за особе без крова над главом представља још један пример да се хуманост једног друштва огледа у томе како се опходи према најугорженијим категоријама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *