Конкурс Моји мотиви у тешким временима – како преживети време пандемије

Центар за друштвени и лични активизам и развој, у партнерству са Установом културе „Божидарац“, расписује Конкурс на тему „Моји мотиви у тешким временима – како преживети време пандемије“ са циљем да отвори ризницу мудрости и порука добрих и позитивних људи, њихове личне мотиве и позитивну животну филозофију која се недовољно види, чује и размењује на општу добробит и ментално здравље и појединаца и заједнице.

Позивамо суграђане свих генерација да поделе своја позитивна исуства и личне мотиве, технике, садржаје активности и поруке шта и на који начин можемо да урадимо како би сачували ментално здравље у искушењима времена епидемије. Циљ конкурса је да, у сарадњи са учесницима конкурса, успоставимо „Банку Мотива“ која ће користити појединцима и заједници да одрже позитивну животну филозофију, подигну психолошке капцитете, осете повезаност са другима, да и у овим околностима негују животни елан и пронађу снагу да уживају у малим стварима и ситницама. Послати садржаји треба да буду аутентични примери шта све можемо да урадимо и како да размишљамо да би побољшали и осмислили хуманије  услове живота  у епидемији.

Сви оригинални садржаји, у форматима које је Конкурс предвидео, биће доступни јавности на завршној свечаности- изложби у Галерији „Божидарац“ а најуспешнији радови биће награђени према дефинисаним критеријумима и оцени жирија у саставу: Оливера Ђурашковић Викторовић и Марија Крковић (видео записи), Јелена Николић и Гојко Божовић (проза и поезија), Драган Павловић (фотографија), Радмила Урошевић и Марко Филиповић (поруке и плакати) и Јована Јаребица (ликовни и примењени радови).

Радови треба да одговоре на постављену тему Конкурса „Моји мотиви у тешким временима – како преживети време пандемије “ у предвиђеним форматима:

 • Литерарни радови, и то: проза (до 1 800 карактера) и поезија (1 страна)
 • Отворено писмо онима који могу да утичу на бољу стварност ( до 1800 карактера)
 • Фотографија која говори „више од речи“ и преноси позитивне поруке о активностима које инспиришу и информишу посматрача на активност, активизам и оптимизам у тешким временима и животним ситуацијама
 • Ликовни радови у свим техникама (цртеж, акварел, колаж, уље…)
 • Поруке/савети које су израз  аутентичног искуства- до 200 карактера
 • Плакати као порука појединцима и заједници
 • Примењени радови, и то: ручни радови, таписерије, предмети израђени од рециклажног материјала, поклони и предмети са употребним вредностима, инсталације…
 • Видео клипови (до два минута трајања)- говор- лична порука или читање изабраних цитата/поезије, плес, музика
 • Перформанс у кућним условима– догађај у кућним условима који бисте желели, кад бисте могли, да реализујете у јавном простору
 • Остале активности и технике – (опис до 800 карактера)

Критеријуми за учешће на Конкурсу:

 • Право учешћа на Конкурсу имају сви појединци без обзира на место  пребивалишта/боравишта и колико имају година
 • Сваки рад треба бити потписан са навођењем година старости и контактом
 • Сви послати радови треба да имају потпис- наслов а пожељно је и пратећи опис, када и како су  настали
 • Тема послатих радова треба да на оригиналан и недвосмислен начин одговори на тему Конкурса
 • Један учесник може да пошаље највише два рада у једном формату

Радови се шаљу путем меила на адресу: centaraktivizma@gmail.com или путем поште на адресу: Крагујевачка 6, 11000 Београд. Све додатне информације потенцијални учесници могу добити путем телефона број 064/97 14 833. Конкурс је отворен до 30.јануара 2021. године у 16,00 часова

Након излагања у „Божидарцу“ изложба ће у наредном периоду бити „на точковима“ на тај начин што ће мењати изложбене просторе и преносити поруке  учесника Конкурса у различитим локалним заједницама.

Учешћем на Конкурсу аутори послатих радова дају сагласност да се исти излажу и презентују искључиво са циљем промовисања активације, активизма и – посебно, развијања принципа помоћи и самопомоћи појединцима који у Години Короне осећају страх, несигурност, анксииозност, усамљеност, депресију- одсуство личног мотива. Послати радови се не враћају а инситут њиховог ауторства, поред знања чланова жирија, препуштамо личној савести њихових потписника.

Конкурс су подржали. „Божидарац“, Архипелаг и Димничар АД.  Позивамо појединце и комапније да допринесу својим донацијама- обезбеђивању награда за најбоље радове као и да помогну видљивости Конкурса и изложбе са циљем да да добре вести у тешким временима допру што даље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *