Порекло божићних и новогодишњих обичаја

Божидарац и Историјски забавник вас позивају на прво овогодишње предавање онлајн са темом Порекло божићних и новогодишњих обичаја у поонедељак, 04. јануара у 20х. Пријаву нађите у наставку.
Сигурно би вам било потпуно лудо да усред јуна видите некога како одлази у шуму, сече јелку и одвлачи је у свој дом како би је окитио. Ипак, већ више од једног века нико не доводи у питање ову традицију када се она одвија крајем децембра.
Слично, нема детета које данас не зна ко је декица у црвеном оделу који доноси поклоне и пакетиће “ако сте били добри”. Деда Мраз је саставни део прославе божићних и новогодишњих празника већ вековима, али његов задатак, изглед, па и име много су се временом променили.
Зашто се за Нову годину кити БАШ јелка, а не на пример врба или липа? Зашто се слави Нова година? Kако је настао Деда Мраз и зашто баш он доноси поклоне? А где је ту Божић Бата? Зашто се на Бадњи дан пали бадњак? Kо је полаженик? И – зашто неки Божић славе 7. јануара, а неки 25. децембра?
Одговоре на та и друга питања која многи постављају у ово доба године чућете ако будете са нама у понедељак, 4. јануара у 20 часова на онлајн предавању „Порекло божићних и новогодишњих обичаја“.
Пријава је обавезна и можете је наћи на линку овде
О предавачу:
Александра Богдановић је мастер новинарства и већ дуги низ година се бави историјским темама. Оснивач је Фејсбук и Инстаграм групе Историјски забавник које заједно броје преко 200 хиљада пратилаца. Септембра 2019. године покренула је и сајт Историјски забавник на коме свакодневно објављује текстове о занимљивостима из светске и домаће историје и који је ове године по избору магазина ПЦ пресс проглашен за најбољи у Србији у категорији Kултура и образовање.
Линк до сајта – хттпс://www.историјскизабавник.рс/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *