Упоредни разговори о краљу Стефану Урошу и краљу Александару I

Božidarac и xClass вас позиваjу на серију online трибина ,,упоредни разговори о…’’. На првој трибини у четвртак, 28. јануара у 20 часова, први пар чине Kраљ Стефан Урош I и краљ Александар I.
Пријаву нађите у наставку.
У оквиру серијала биће представљени владари, владарке и истакнути појединци који су обележили националну историју. Циљ серије разговора биће ближе приказати утицај карактера – доброг и лошег, на животе и судбине славних личности националне историју. Шта их је одликовало и због чега настављају да завређују нашу пажњу.
Један од најмоћнијих Немањића, отац краља Драгутина и краља Милутина. Kтитор мананстира Сопоћани и владар за кога се везује чувена љубавна прича. Kраљ Александар И, син краља Милана, последњи Обреновић. Превремено проглашени српски краљ и трагично убијени владар.
Због чега су га волели за време владавине, шта су ми замерали, како се данас односимо према њему и шта знамо о ноћи када је убијен.
Пријавите се на линку овде.
Животи ових личности имају велику вредност у разумевању националне прошлости и чине неисцрпан извор сазнања српског 13. и 19. века. Из тог разлога историчар Дејан Ристић и археолог Предраг Драгошан ће се на сат времена ‘’вратити’’ у прошлост како би вам представили шта је карактерисало два краља и њихове епохе.
Подршка: ГО Врачар
Предавање се реализује у оквиру културно-едукативног програма Божидарца који се спроводи уз подршку градске општине Врачар. Садржај и ставови изнети током предавања искључива су одговорност предавача и ни под којим околностима не изражавају ставове установе нити градске општине Врачар. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *